LGP w Rasnovie: Stoch, Takeuchi i Kobayashi najlepsi na treningach

Przed pierwszymi zawodami Letniej Grand Prix w Rasnovie skoczkowie mieli okazję wziąć udział w aż trzech treningach. W pierwszym najlepszy okazał się Kamil Stoch, w drugim Taku Takeuchi, a w trzecim Ryoyu Kobayashi.

W pierwszej serii treningowej triumfował Kamil Stoch, który zanotował 93,5 metra – skok ten dał mu 0,6 punktów przewagi nad drugim Junshiro Kobayashim (92 m). Tuż za ich plecami uplasował się Ryoyu Kobayashi, lądując na 93. metrze. W pierwszej dziesiątce udało zmieścić się jeszcze dwóm reprezentantom Polski: Maciej Kot (92 m) był piąty, a Piotr Żyła (90 m) siódmy. Dawid Kubacki osiągnął 85 metrów, co dało mu szesnastą pozycję, dwudziesty drugi Stefan Hula lądował na 84. metrze, a Jakub Wolny (70 m) okazał się najsłabszym ogniwem naszej drużyny, bowiem zanotował on dopiero trzydziesty dziewiąty rezultat.

Drugi trening należał do Taku Takeuchiego. Japończyk osiągnął 89,5 metra i o jeden punkt wyprzedził Piotra Żyłę (92,5 m). Trzecie miejsce wywalczył Austriak Jan Hoerl (91,5 m). Pozostali Biało-Czerwoni spisali się przyzwoicie: Dawid Kubacki (94 m) ponownie znalazł się w pierwszej dziesiątce, zajmując miejsce piąte, Maciej Kot (86 m) był ósmy, Jakub Wolny (91,5 m) dwunasty, Kamil Stoch (87 m) dwudziesty pierwszy, a Stefan Hula (80 m) dwudziesty piąty.

Ostatnia seria treningowa padła łupem Ryoyu Kobayashiego, który skoczył 99 metrów i o 0,6 punktu wyprzedził drugiego Romana Koudelkę (97,5 m). Bardzo ładną próbę oddał Dawid Kubacki, bowiem zawodnik klubu Wisła Zakopane wylądował na 100. metrze, co ostatecznie dało mu trzecią pozycję. Niestety, pozostali Polacy nie spisali się aż tak dobrze: Stefan Hula (90 m) był czternasty, Maciej Kot (89,5 m) dwudziesty pierwszy, Kamil Stoch (88,5 m) dwudziesty trzeci, a Jakub Wolny (86,5 m) trzydziesty.

Wyniki treningów

Start jutrzejszego konkursu indywidualnego punktualnie o 15:00.

 

Źródło: informacja własna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.