LGP w Courchevel: Koudelka i Klimow najlepsi na treningach

Zakończyły się dwie serie oficjalnego treningu przed kwalifikacjami do dzisiejszego konkursu indywidualnego Letniego Grand Prix w skokach narciarskich. Najlepiej spisali się Roman Koudelka Jewgienij Klimow. Polacy nie błysnęli formą.

Pierwsza seria treningowa rozegrana została z trzynastej belki startowej. Najlepiej w panujących na skoczni warunkach poradził sobie Roman Koudelka. Czech, który latem prezentuje wysoką dyspozycję, uzyskał w swojej próbie 125 metrów. Za jego plecami znalazł się Richard Freitag. Niemcowi sędziowie zmierzyli cztery metry więcej, ale skakał on w dwa razy lepszych warunkach. Czołową trójkę zamknął Robert Johansson. Dwukrotny brązowy medalista olimpijski z Pjongczangu skoczył pół metra dalej od Koudelki. Andreas Wellinger ladował na 126 metrze i znalazł się na czwartym miejscu. Polacy skakali słabo. Najwyżej sklasyfikowanym skoczkiem z naszego kraju był Aleksander Zniszczoł, któremu odległość 107,5 metra pozwoliło zająć 24. miejsce.  Tomasz Pilch był 35. (106 m), Paweł Wąsek 40. (98,5 m), Przemysław Kantyka, Andrzej Stękała i Bartosz Czyż = 41. (90 m; 92 m; 93 m).

Druga seria treningowa to rewelacyjny skok Jewgienija Klimowa i jego ostateczne zwycięstwo. Drugi był Roman Koudelka, który skoczył 127,5 metra. Na trzecim miejscu znalazł się Stefan Kraft. Dwukrotny mistrz świata uzyskał 131 metrów. Tę serię rozpoczęto z piętnastej platformy startowej, ale na skoki najlepszych obniżono do trzynastej. Dokonano tego przed skokiem Richarda Freitaga, który skoczył tyle samo co Kraft i zajął czwartą pozycję. Polacy znów wypadli kiepsko. Tym razem najlepszym z naszych skoczków był Przemysław Kantyka, któremu zmierzono 124 metry, co dało 32. miejsce. Aleksander Zniszczoł uzyskał 118 metrów i zajął 38. lokatę. Tomasz Pilch był 49. (104,5 m), Andrzej Stękała 50. (103 m), Paweł Wąsek 54. (97 m) a Bartosz Czyż 55. (94 m).

Pełne wyniki

Źródło: Informacja własna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.