Dwa tygodnie do Pucharu Świata w kombinacji norweskiej. Oto najważniejsze punkty zimy

fot.a.fssta.com

Polscy kombinatorzy intensywnie przygotowują się do nowego sezonu. Puchar Świata ruszy już za 2 tygodnie. Sezon olimpijski z udziałem najlepszych kombinatorów świata rozpocznie się 24 listopada w Ruce.

Najważniejsze punkty sezonu:

Ruka Triple (24-26 listopada 2017)
Nordic Triple Seefeld (26-28 stycznia 2018)
Igrzyska Olimpijskie w Pjongczangu (14-22 lutego 2018)
Finał Pucharu Świata w Schonach (24-25 marca 2018)

Nadchodzący sezon z powodu igrzysk olimpijskich we wszystkich sportach zimowych będzie wyjątkowy. Będzie tak również w kombinacji norweskiej. Inauguracja sezonu odbędzie się tradycyjnie w Ruce. Już pierwszy weekend dostarczy nam mnóstwo emocji, gdyż czekają nas 3 zawody w Finlandii. Odbędą się one od piątku do niedzieli. Potem rywalizacja pucharowa przeniesie się do Lillehammer. Rozegrana zostanie tam pierwsza w sezonie sztafeta.

Po tygodniowej przerwie karuzela zawita do austriackiego Ramsau. Będą to ostatnie zawody w 2017 roku, co oznacza, że igrzyska olimpijskie coraz bliżej. W pierwszy weekend 2018 roku zawody Pucharu Świata odbędą się w Otepaa. Do Estonii Puchar Świata w kombinacji zawita pierwszy raz w historii.

Potem na zawodników czeka prawdziwy maraton. Począwszy od Otepaa do Hakuby, zawody odbywać się będą przez 5 weekendów z rzędu. W tym czasie kombinatorzy rywalizować będą w Val di Fiemme (3 zawody, w tym sprint drużynowy), w Chaux-Neuve (2 zawody, w tym sztafeta) oraz w prestiżowych zawodach w Seefeld. Będzie to okres przygotowawczy do igrzysk olimpijskich w Pjongczangu.

Po igrzyskach odbędzie się finałowa rozgrywka o zwycięstwo w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata. Zmagania będą się kolejno odbywać w Lahti, Oslo, Trondheim, Klingenthal i Schonach. Tradycyjnie w Górach Schwarzwaldu rozegrane zostaną finałowe zawody Pucharu Świata.

źródło: informacja własna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *