Alpejski PŚ w Garmisch-Partenkirchen: Triumf Beata Feuza

fot. Swiss Ski

Aktualny mistrz świata w zjeździe Szwajcar Beat Feuz okazał się być bezkonkurencyjnym na trasie zjazdowej Kandahar w Garmisch-Partenkirchen. Drugie miejsce ex aequo zajął Włoch Dominik Paris i Austriak Vincent Kriechmayr.

Brak poważnych błędów i równy, niemal perfekcyjny przejazd złożyły się na zwycięstwo Feuza z czasem 1:55.39. Podczas zjazdu kilku zawodników niemal do końca utrzymywało przewagę nad Beatem, niemniej popełnili jakiś błąd. Szwajcar tego uniknął, co było kluczem do sukcesu. Paris i Kriechmayr stracili do niego niewiele raptem 0,18 sek. Tuż za podium znalazł się dotychczasowy lider klasyfikacji zjazdowej Norweg Aksel Lund Svindal (+0,28 sek.), za nim weteran tras Austriak Hannes Reichelt (+0,36 sek.), zwycięzca w ostatnich dwóch latach dwóch klasyfikacji zjazdowych (i jednych tylko zawodów – niesamowite nota bene) Włoch Peter Fill (+0,49 sek.), rewelacja ostatnich tygodni reprezentant gospdarzy Thomas Dressen (+0,53 sek.), Austriak Matthias Mayer (+0,64 sek.), Francuz Brice Roger (+0,83 sek.) i jadący z wysokim numere 44 Włoch Emanuele Buzzi (+0,99 sek.).

Na osobne omówienie zasługuje wyczyn najlepszego na treningach Włocha Christofa Innerhofera, który ostatecznie był czternasty z czasem 1,15 sek. Niby nie warto o tym wspominać, ale on na starcie w zasadzie zaliczył wywrotkę, zjechał kawałek na dół, płynnie wstał i kontynuował jazdę. To zawodnik, który chyba tak samo jak zwycięstwa (a i te ma w swym dorobku) lubi takie historie.

W klasyfikacji zjazdu Feuz (542 pkt) wyprzedził Svindala (502 pkt), za nimi Paris (334 pkt), Dressen (301 pkt) i Kjetil Jansrud (Norwegia, 264 pkt). Ten ostatni zrezygnował ze startu w Ga-Pa ze względu na chorobę. Większych zmian nie zanotowano w klasyfikacji generalnej, gdzie prowadzi Marcel Hirscher (Austria, 1154 pkt) przed Henrikiem Kristoffersenem (980 pkt) – obydwaj nie startują raczej zjazdów. Trzeci jest Svindal (716 pkt), czwarty Jansrud (665 pkt), piąty Feuz (636 pkt).

Wyniki zawodów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.